RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie
WIJ BEGELEIDEN
DIT PROCES
DESKUNDIG

Een RI&E dient te bestaan uit:
- Inventarisatie van de aanwezige gevaren en van de al genomen risico-beperkende maatregelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn, ook met specifieke aandacht voor werknemers die behoren tot de ‘bijzondere categorieën van werknemers’ (bv. gedeeltelijk arbeidsgeschikten, zwangeren, jeugdigen en ouderen).
- De evaluatie van de risico’s die aan de gevaren zijn verbonden.
- De prioritering van de risico’s.
- De vaststelling welke maatregelen genomen zullen worden: het Plan van Aanpak.
Uit de RI&E kan blijken dat specifieke nadere inventarisaties nodig zijn, bijvoorbeeld van geluid, gevaarlijke stoffen, welzijn, machineveiligheid, biologische factoren en trillingen.
Onderwerpen die o.a. in een RI&E beschreven staan:
- Zijn er binnen het bedrijf gevaarlijke stoffen aanwezig die de gezondheid/veiligheid zouden kunnen schaden? Zo ja, welke?
- En is er wellicht sprake van blootstelling aan deze stoffen en zo ja, hoeveel?
- Is er sprake van een kans op fysieke overbelasting? Hoe groot is de fysieke belasting van uw werknemers?
- Zou beeldschermwerk de gezondheid van de werknemers kunnen beïnvloeden? Hoeveel beeldschermwerk doen de werknemers per dag?
- Kan het lawaai leiden tot een gevaarlijke/ongezonde situatie?
- Heeft het bedrijf de geschikte arbeidsmiddelen?
- Welke gevaren levert het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op?
- Lopen de werknemers de kans te maken te krijgen met seksuele intimidatie of geweld?
Bijzondere categorieën
De RI&E dient risico’s voor bijzondere categorieën werknemers, zoals werknemers jonger dan 18 jaar, zwangere werknemers, werknemers tijdens de lactatie en werknemers met een arbeidshandicap of gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid, te beschrijven.
Plan van Aanpak
Onderdeel van de RI&E is het Plan van Aanpak. In het Plan van Aanpak is beschreven welke maatregelen genomen zullen worden om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken. Ook dient in het Plan van Aanpak opgenomen te worden binnen welke termijn deze maatregelen uitgevoerd worden en wie binnen de organisatie hiervoor verantwoordelijk gesteld is.
Vervolgens dient de werkgever daadwerkelijk de onderwerpen uit het Plan van Aanpak aan te pakken.
De veiligheidskundigen van Arveco begeleiden u als geen ander in dit proces en voeren uw Risico Inventarisatie en Evaluatie met grote deskundigheid uit!